Under 1910-talet började Näfveqvarns Bruk att samarbeta med konstnärer och arkitekter. Ett tidigt resultat av dessa samarbeten var en kamin av arkitekt Knut Nordenskiöld. Utöver att själv formge föremål för bruket så använde han utsmyckningar från Näfveqvarns Bruk av andra formgivare till hus som han ritade. Ett exempel är Borgarskolan i Stockholm där armaturer av gjutjärn finns vid skolan entré.
Arkitekt Carl Bergström fick under 1920-talet andra hälft uppdraget att utforma interiören till atlantångaren M/S Kungsholm. I arbetet anlitade han många av Sveriges namnkunnigaste konstnärer och formgivare. En av dessa var skulptören Anna Petrus som formgav en öppen spis som gjöts av Näfveqvarns bruk.
Taknocken på bostadshuset vid Östermalmsgatan 27 i Stockholm pryds av två stycken sjöhästskulpturer av skulptören Carl Fagerberg. Skulpturerna av gjutjärn tillverkades av Näfveqvarns Bruk. Liknande skulpturer finns även på en byggnad i hörnet Döbelnsgatan och Rehnsgatan i Stockholm. Båda husen ritades av arkitekt Knut Nordenskiöld som vid flera byggnadsprojekt använde sig utav utsmyckningar från Näfveqvarns Bruk.